Gastblog - Ik schreef dit blog naar aanleiding van de door mij gegeven workshop 'sterk in je werk' voor Confriends. Ik haalde hier zelf drie tips uit en deze deel ik graag met jou.

Denk je eens iemand in die echt het bloed onder jouw nagels weghaalt. Ja? Gelukt? Bedenk nu dat jij diegene hiervoor bedankt. Ja, echt waar. En doe het ook direct goed, met confetti en al ;-). Want er valt hier ook iets te vieren! Laat ik dit even verder uitleggen. 

Ik ben enorm enthousiast. Een echte kernkwaliteit van mij. Zo stap ik overal met veel energie in en zeg volmondig ‘JA’ op dingen. Hartstikke leuk. Als ik thuiskom vertel ik mijn enthousiaste verhaal van de dag aan mijn vriend. Ik heb namelijk een fantastisch idee! De moed zakt mij vervolgens in de schoenen, want mijn vriend reageert weleens als volgt: ‘Ja, maar San, kan dit wel?’ Ontmoet mijn grootste irritatie: pessimisme (mijn vriend noemt het realisme). Mijn vriend remt mijn tomeloze enthousiasme namelijk meer dan eens met een reality-check. En weg is mijn fantastische idee. Dat is toch vreselijk irritant? Ja, dat klopt. Hij stipt dingen aan waar ik helemaal niet aan wil denken. Maar, hier komt het (en pak daarom heel snel de confetti erbij): deze irritatie hebben wij nodig! 

Er schuilt namelijk een kwaliteit achter deze irritatie, en laat deze nou een echte aanvulling zijn op jouw kernkwaliteit. Deze kwaliteit is zo’n ver-van-je-bed-show, waardoor deze jouw kernkwaliteit in balans brengt. Zonder mijn vriend zeg ik overal klakkeloos ‘ja’ op en beland ik meer dan eens in de ene na de andere impulsieve actie. Ik ben daarom enorm blij met zijn realisme.

Enthousiast realistisch. Of realistisch enthousiast. Dat klinkt heel gebalanceerd. En iets waar ik wel aan kan wennen.

Maar hoe? Voor nu alvast 3 tips om jou op weg te helpen om je grootste irritatie te vieren.

  1. Schrijf jouw allergrootste irritatie op (denk eens aan die vervelende in collega, vriendin of buurman). Bedenk welke kwaliteit er achter deze allergrootste irritatie schuilt. Waar is de irritatie ‘teveel’ van? Wat zit er voor goeds achter? Ga op zoek naar de onderliggende kwaliteit.  
  2. Ontdek jouw allergrootste kwaliteit. Deze kan je ontdekken, omdat deze het positief tegenovergestelde is van jouw allergrootste allergie.
  3. Bedank die ene collega, vriend of buurman (dit mag op geheel eigen wijze) en vertel vooral wat je van diegene hebt geleerd. En wellicht voor het ontdekken van jouw allergrootste kwaliteit.

Wie ga jij vandaag nog bedanken voor het irritante maar stiekem toch enorm helpende gedrag? Laat het hieronder weten!

Sanne Schaafsma

Sanne Schaafsma

Haai! Ik ben Sanne, frisseblikkenvanger en gek op alles wat fris is. Zowel het frisse van de zee en de harde wind als dingen met een frisse blik bekijken. Met als doel om zoveel mogelijk lichtpuntjes bij mensen te ontdekken. Zodat mensen ontdekken: het kan. Ik kan dit! Om zo te kiezen voor jouw persoonlijke (zee van) verandering. Sea you!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *